צ'ימיצ'ורי
אתרים המפנים לערך זה: ההוסטל של דני Sheldany
(Gveret Tered)
צ'ימיצ'ורי הוא רוטב ומשרה (מרינדה) לבשר צלוי על הגריל. מקור הרוטב במטבח הארגנטינאי,
אך הוא מקובל כיום במדינות רבות. ברוטב זה ניכרות השפעות מהמטבח הספרדי והמטבח האיטלקי,
כמו במטבח הארגנטינאי ככלל. בפרט, קיימת השפעה של רוטב הפסטו על מרכיבי הצ'ימיצ'ורי ואופן הכנתו.


מקור השם
השם "צ'ימיצ'ורי" מיוחס לשיבוש שמו של ממציא הרוטב בפי המקומיים, אך סיפורים שונים מתיימרים לתאר מי היה. המשותף לכל הסיפורים הוא דמות של קולוניאליסט דובר אנגלית. גרסה אחת טוענת כי היה זה אירי בשם ג'ימי מק'קארי, שהיה חייל בצבאו של מנואל בלגרנו במאה ה-19, אשר צידד בעצמאות לארגנטינה. בגרסה שונה מסופר על ג'ימי קארי, יבואן בשר אנגלי. גרסה שלישית מספרת על סקוטי בשם ג'יימס צ. הארי שנדד עם הגאוצ'וס. סיפור נוסף מתאר משפחה אנגלית בפטגוניה אשר קבוצה של ארגנטינאים שמעה אותם אומרים "העבירו את הקארי".


מרכיבי הרוטב והשימוש בו
מרכיבי הצ'ימיצ'ורי הם פטרוזיליה קצוצה, אורגנו יבש, שום, מלח, פלפל שחור, מים, חומץ, שמן זית (או שמן אחר) ולעתים בצל או פפריקה (פלפלת טחונה). בארגנטינה מקפידים להשתמש בפלפלת טחונה באופן גס שמכונה "אחי מולידו" (Aji molido).

בארוחת אסאדו ארגנטינאית זהו לרוב הרוטב היחיד לאומצות, לצ'וריסו ולשאר מיני הבשר הצלוי על הגריל. לעתים הוא משמש כמשרה לבשר לפני צלייתו. קיים גם צ'ימיצ'ורי מוכן בבקבוקים וצנצנות, וכן אבקת צ'ימיצ'ורי, להכנה עם מים ושמן.
הטקסט נערך ע"י מערכת Todos.co.il ומוגש בכפוף ל־GNU Free Documentation License, בשיתוף וויקיפדיה.
הערך כולל תוכן מהדף http://he.wikipedia.org/wiki/צ'ימיצ'ורי.
דרום אמריקה | מרכז אמריקה | כל הקישורים
| ארגנטינה | צ`ילה | ברזיל | בוליביה | פרו | אקואדור | קולומביה | אורוגואי | פרגואי | ונצואלה | מקסיקו | גואטמלה | קוסטה ריקה | אל סאלבדור | הונדורס | ניקרגואה | פנמה | בליז |