אמפנדה
(Arcibel)
אמפנדה (מספרדית: Empanada וברבים Empanadas) היא מאכל בצק ממולא ואפוי שמקורו בגליסיה, ספרד.
בגליסיה מכינים אמפנדאס מבצק הממולא בדג בקלה או בבשר עוף. מקור השם הוא בפועל הספרדי Empanadar
שפירושו "לעטוף בלחם" או "לכרוך". בשל ריבוי של מהגרים ספרדים מחבל גליסיה המאכל נהיה פופולרי מאוד באמריקה הלטינית,
בעיקר בארגנטינה שם הוא נפוץ במיוחד.

משערים שמקור האמפנדה ממאפי בצק שהוכנו על ידי המורים, שכבשו את ספרד במשך מאות שנים. קיימים מאכלים מזרחיים בסגנון דומה, בהם בורקס (טורקיה) וסמבוסק (עיראק).


ארגנטינה
בארגנטינה האמפנדה היא מאכל פופולרי מאוד - ונחשב לחלק בלתי נפרד מהמטבח הארגנטינאי. הוא נמכר ברחובות כחטיף במחיר שווה לכל כיס, ומוגש בפסטיבלים ובאירועים שונים כמתאבן או כמנה ראשונה. האמפנדה הארגנטינאית היא בצורת חצי-עיגול, וממולאת בעיקר בבשר עוף (Empanada de Pollo) או בקר (Empanada de Carne), המתובל בכמון ובצל מרוסק, ולעתים אף חתיכות ביצה קשה וזיתים ירוקים. הבצק מוכן מתערובת של קמח לבן, מים ומרגרינה. ניתן למצוא גם אמפנדות עם מילוי גבינה מותכת (Empanada de Queso). מילויים פופולריים נוספים הם תירס, טונה ובטטה.

שפים במסעדות מודרניות בארגנטינה נוהגים לנסות סוגי מילויים חדשים ואקזוטיים באמפנדאס שבתפריט. בחלק מהן אף נהוג להגיש אמפנדות ממולאות בפירות העונה ורוטב מתוק כקינוח.


מקסיקו
צורתה המקורית של האמפנדה, במילויים מלוחים כגון בשר ודגים, אינה פופולרית במקסיקו כמו במקומות אחרים באמריקה הלטינית, אך עם זאת המנה מוכרת היטב ובמחוזות מסוימים, כגון מחוז הידאלגו, אף נפוצה. מה שכן נפוץ במקסיקו הם אמפנדאס במילויים מתוקים, כגון דלעת, שמנת מתוקה ופירות שונים, וקינוחים אלה פופולרים ברחבי המדינה. בניגוד לאמפנדאס במקומות אחרים, הבצק של האמפנדאס המקסיקנים עשוי לרוב מקמח תירס, ולא מקמח חיטה.
הטקסט נערך ע"י מערכת Todos.co.il ומוגש בכפוף ל־GNU Free Documentation License, בשיתוף וויקיפדיה.
הערך כולל תוכן מהדף http://he.wikipedia.org/wiki/אמפנדה.
דרום אמריקה | מרכז אמריקה | כל הקישורים
| ארגנטינה | צ`ילה | ברזיל | בוליביה | פרו | אקואדור | קולומביה | אורוגואי | פרגואי | ונצואלה | מקסיקו | גואטמלה | קוסטה ריקה | אל סאלבדור | הונדורס | ניקרגואה | פנמה | בליז |